Çocuklarda Dirsek Kırığı

 

Hazırlayan: Dr. Kaya Memişoğlu

 


 

Dirsek bölgesi kol hareketleri için oldukça önemlidir ve bu bölge kırıkları sonrası oluşan sorunlar ileri de ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu bölgede üç kemik, eklem ve küçük yaşlarda ki çocuklarda grafilerde görülmeyen kıkırdak yapılar ve büyüme çekirdekleri bulunmaktadır. Her bölgenin kırıkları farklı şekillerde en az 3 hafta süreyle uzun kol tam veya yarım alçı ile tedavi edilirler. Eğer kırık çok kaymış ise ameliyat ile tedavi gerekir. Ameliyat kırığın durumuna göre acil veya ertesi gün yapılabilir. Ameliyatlarda genelde kırıkları tutturmak için K-teli diye adlandırılan metal çiviler kullanılır. Kaymamış ya da az kaymış kırıklarda alçı ile tedavi edilir. 

         Dirsek bölgesi kırıklarında hangi şekilde tedavi edilirse edilsin tam veya yarım alçı mutlaka uygulanır. Hastaların belli aralıklarla alçı sıkmasını kontrol etmek amacıyla hekim kontrolüne gitmeleri gerekir. Alçılama sonrası parmaklarda ağrı, şişlik, soğukluk, hareket ettirememe ve ağrı kesici ile bile geçmeyen ağrı varsa acilen hekime veya acil servise gidilmesi gerekir. 

         Dirsek bölgesi kırıklarında kırığın tipine göre 3-8 hafta arası alçı uygulanır. Düzenli aralıklarla bu süreçte hekiminiz sizi klinik ve grafi ile kontrol edecektir. Alçı çıkarıldıktan sonra erken dönemde dirsekte ortaya çıkan eklem sertliği fizik tedavi ve rehabilitasyon ile çözülür. Bu egzersiz programına evde sizlerin de uyumu oldukça önemlidir.

         Genelde bu bölge kırıklarında kemik kaynama sorunu nadir görülür. Ama bu bölgede büyüme çekirdekleri olduğundan kırık esnasında ortaya çıkan bir sorun ileri de o bölgede şekil bozukluğuna, kısalığa ve belli hareket kısıtlılıklarına sebep olabilir. Bu yüzden başlangıçta 3-6 ay sonraları 1 yıl aralıklarla hekim kontrolüne gitmeniz oldukça önemlidir.

 

Güncelleme: 23.11.2023