Legg-Calvé-Perthes Hastalığı

 

Hazırlayan: Dr. Murat Taşçı

 


 

Hastalığın sebebi nedir?

Hastalığın sebebi yapılan birçok çalışmaya rağmen tam olarak bilinmemektedir ve multifaktöriyel (birden fazla nedene bağlı) zeminde geliştiğine inanılmaktadır. Hastalığa neden olabilecek faktörler şunlardır: Femur başının arteryel ve venöz sistemindeki dolaşım bozuklukları, koagulasyon sistemi sorunları, travma, hiperaktivite, pasif sigara içiciliği, düşük doğum ağırlığı, iskelet yaşının geri olması ve genetik nedenler.

Kimler etkilenir?

Hastalığın farklı ırk ve toplumlarda 0.5-21/100 000 arasında değişen sıklığa sahip olduğu bilinse de Türkiye’deki sıklığı bilinmemektedir. Hastalık teorik olarak iskelet gelişimi tamamlanana kadar her yaşta görülmesi mümkün olsa da genellikle 4-8 yaş arasındaki çocuklarda daha sık izlenmektedir ve erkeklerde kızlara oranla 4-5 kat daha fazla saptanır. Pıhtılaşma bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu veya kalça üzerine travma hikayesi olan çocuklarda hastalığın gelişme riski bulunmaktadır. 

Tanısı nasıl koyulur?

Perthes hastalığı belirtileri olan çocukta kalça eklemi hareketleri değerlendirilir. Semptomlara başka bir hastalık neden olmadığından emin olmak için kan testleri istenebilir. Tanı kalça eklemini gösteren röntgen (direkt grafi) ile konulabilir ve takipleri de röntgen çekimi ile yapılır. Ancak hastalığın erken evrelerinde kemik değişiklikleri her zaman röntgende görülemeyeceğinden MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ile değerlendirme gerekebilir. 

Nasıl tedavi edilir?

Hastalığın tedavisi ve takibi çocuk ortopedisi uzman doktoru veya ortopedi ve travmatoloji doktoru tarafından yapılır. Çocuğun ağrısı için uygun ağrı kesiciler verilebilir. Tedavide kalça eklemine daha az ağrılık bindirerek kalça ekleminin daha az hasar alması ve daha iyi şekillenmesine yardımcı olmak esastır. Bunun için çocukların bir süreliğine koşma ve zıplama gibi aktivitelere ara vermesi gerekir. Ayrıca belli bir süre koltuk değneği veya yürüteç kullanılması gerekebilir. Bazen alçılama veya ortez kullanımı önerilebilir. Fizik tedavi ile hareket açıklığının korunması hedeflenir. Etkilenen bacakta kısalık gelişmesine bağlı ayakkabı içi özel tabanlık kullanılabilir. Takiplerde kalça ekleminde örtüm yetersizliği gibi durumlar geliştiğinde cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. 

Güncelleme: 25.09.2023