Ön Kol Kırıkları

 

Hazırlayan: Dr. İzzet Özay Subaşı

 


 

        Ön kol iki kemikten oluşur. Ön kol kırıkları dirsekten el bileğine kadar herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Ön kol kırıkları çocuklarda sık görülen kırıklardır. Kırığın en belirgin bulguları; şekil bozukluğu, ağrı ve hareket ettirememedir. Şekil bozukluğu olmadığı durumlarda kendi kendine geçmeyen ağrının bir kırık bulgusu olabileceği akılda tutulmalıdır. Ciddi yaralanmalarda şekil bozukluğu olan bölgede bir cilt gamzesi görülebilir. Bazı durumlarda kemikler gözle görülür hale gelebilir. Kırık sonrası parmaklarda uyuşma ve morarma gibi bulgular ortaya çıkabilir. Bu durumlar çok önemlidir ve acil müdahale gerektirebilir. Muayene sonrası hekim önkol grafisi çektirecektir. Kesin tanı ve uygun müdahale için grafiler çok önemlidir.

       Ön kol kırıkların çoğu alçı ya da atel ile tedavi edilebilir. Kaymamış kırıklarda tedavi 3-4 hafta kadar sürmektedir. Kaymış kırıklarda kırığın oturtulması ve uygun pozisyona getirilmesi gerekebilir. Bu tedavi acil serviste ya da ameliyathanede gerçekleştirilebilir. Alçı uygulanması sonrası en az 48 saat el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Parmaklarda şişlik, soğuma, morarma, çocukta aşırı huzursuzluk ve geçmeyen ağrı durumlarında alçı sıkmış olabileceğinden derhal hastaneye gidilmelidir. Alçıdan 2 gün sonra hekim dolaşım muayenesi için mutlaka hastasını kontrol etmek ister. Kırık belli aralıklarla grafi çekilerek kontrol edilir. Alçı süresi kemiğin kaynama zamanına ve çocuğun yaşına göre değişim gösterir.  

Büyük çocuklarda, kapalı yerine oturtulamayan durumlarda ameliyat gerekli olabilir. Ameliyat sonrası alçı uygulanabilir. 

Önkol kırıkları sonrası bazen büyüme plağı yaralanmaları olabilir. Bu çok önemlidir ve ileri de başka tedavileri gerektirebilir. Bu sebeple ön kol kırıkları sonrası 2 yılda bir hastalar mümkünse kendilerini tedavi eden hekime kontrole gitmelidirler.

 

 

Güncelleme: 28.11.2023