Pelvis-Asetabulum Kırıkları

 

Hazırlayan: Dr. Ahmet Yiğit Kaptan

 


 

Pelvis, karın organlarını içinde barındıran, bacaklara giden sinir ve damarın geçişi için geçitler bulunduran leğen şeklinde bir kemiktir. İki yarım halka şeklinde olan pelvis kemiği çocuklarda, kıkırdak içeriğinin erişkinden daha fazla olması ve kemiği saran zarın kalın olması nedeniyle daha elastiktir. Bu nedenle çocuklarda görülen pelvis kırıkları, yüksek enerjili travmalarla oluşur. Bu sebeple, iç organ yaralanmalarıyla, kafa travmalarıyla ve diğer kemik kırıklarıyla birliktelik gösterebilmektedir. Pelvis kırıklarında öncelikli amaç çocuğun hayatını tehdit edebilecek durumlara müdahale edilmesidir. Tanı için röntgen genellikle yeterlidir ancak bazı durumlarda kırığın şekli daha ayrıntılı değerlendirmek istenirse ek olarak bilgisayarlı tomografi de çekilebilir. 

Çocuklarda pelvis kırıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız tedavi ile hasar bırakmadan iyileşir. Pelvis kemiğini oluşturan iki yarım halkanın birbirinden ayrıldığı durumlarda acil müdahale olarak kalçaların etrafından bir çarşaf sarılması kanama miktarını azaltır. Kırığın bölgesine ve tipine göre, çocuğa ve ailesine 4-6 hafta arasında üzerine yük vermemesi gerektiği bildirilir. Bazen ameliyat ile tedavi gerekebilir. 

Pelvis kırıkları sonrası uzun dönemde kaynamama, yanlış kaynama, bacak kısalığı, büyüme bölgelerinin erken kapanması sonucu uzama sorunları ve kalça ekleminin travma sonrası erken dönem artriti görülebilir. Ancak bu komplikasyonlar çocuklarda nadiren görülür ve birçoğu erken müdahaleyle tedavi edilebilir. 

 

 

Güncelleme: 28.11.2023