Serebral Palside İlaç Tedavisi

 

Hazırlayan: Dr. Yavuz Sağlam

 


 

Serebral palsi, beynin hareket ve kas kontrolünden sorumlu olan kısımlarının hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Tedavi seçenekleri, bireyin semptomlarına, yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İlaç tedavisi, serebral palsi semptomlarını yönetmek, spastisiteyi azaltmak, nöbetleri kontrol etmek veya önlemek, anormal hareketleri azaltmak ve bireyin yaşam kalitesini artırmak için 
kullanılır.

Serebral palsiden kaynaklanan hem birincil hem de ikincil sorunları tedavi etmek veya kontrol altına almak için her hastaya özel bir ilaç kombinasyonu olmalıdır. Bazı ilaçlar kısa süreli, bazıları ise uzun süreli kullanılmalıdır.

Serebral palsili çocuklar için kullanılabilen ilaç sınıfları şunları içerir:

•    Antikonvülsanlar

•    Antidepresanlar

•    Benzodiazepinler

•    Baklofen

•    Antikolinerjikler

Spastisite için kullanılar ilaçlar: Spastisite, belirli kasların sürekli ve istemsiz olarak kasıldığı bir durumdur. Bu serebral palsili çocuklarda en sık görülen hareket problemidir. Spastik serebral palsi, spazmlara ve sert kaslara neden olur. Bu kasılmalar bazen ağrılı olabilir. Bu semptomları kontrol altına almak için ağızdan veya enjeksiyon yoluyla spazm azaltıcı ilaçlar verilebilir.

Spastisite tipik olarak sistemik Baklofen veya lokalize Botox gibi kas gevşeticilerle kontrol edilmeye çalışılır. Baklofen, kas spazmlarını azaltmada etkili olan bir kas gevşetici ilaçtır. Serebral palsi hastalarında, kas spazmlarını kontrol etmek ve kas tonusunu düzenlemek için kullanılabilir. Ancak bazen oral yolla alınan ilaçlar yeterli olmayabilir veya ciddi yan etkileri olabilir. Spastisiteyi azaltan ilaçların yaygın bazı yan etkileri şunlardır: Zayıflık, koordinasyon kaybı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görüş, mide bulantısı.

Bu durumda, baklofen pompası kullanılabilir. Baklofen pompası, karın içi boşluğa yerleştirilen küçük bir cihazdır. Bu pompada, baklofen adı verilen ilacı içeren bir rezervuar bulunur. Pompada ayrıca, ilacı beyine göndermek için bir tüp (kateter) vardır. Bu sistem, baklofenin beyne direkt olarak verilmesini sağlar ve lokal olarak kas spazmlarını azaltabilir. Pompadaki ilaç miktarı ve infüzyon hızı, bireyin ihtiyaçlarına ve doktorun önerilerine göre ayarlanır.

Baklofen pompası tedavisi, kas spazmlarının azalmasına ve hareket kontrolünün iyileşmesine yardımcı olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve bazı riskleri içerebilir. Baklofen pompası cerrahi bir prosedür gerektirdiğinden, ameliyatla ilişkili komplikasyonlar söz konusu olabilir. Ayrıca, pompada kullanılan ilaç yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, baklofen pompası tedavisi için hastanın durumu dikkatlice değerlendirilmeli ve doktorun önerileri takip edilmelidir.

Atetoid SP (diskinetik SP olarak da bilinir), düşük kas tonusu ve istemsiz hareketlerle karakterizedir. Anormal kas tonusunu ve istemsiz hareketleri minimumda tutmak için Antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir.

İlaçlarla tedavi edilen ikincil durumlar ise; nöbetler, reflü, kabızlık, idrarını tutamama, artan oral sekresyonlar, davranışsal bozukluklar, solunum sorunları ve beslenme güçlüğüdür.

SP hastalarında nöbet geçirme olasılığını da artar. Nöbet sıklığını azaltmak için kullanılan iki yaygın ilaç türü barbitüratlar ve benzodiazepinlerdir. Her ikisi de nöbetleri önlemeye yardımcı olan beyin ve sinir sisteminin aktivitesini yavaşlatır. Keppra gibi antikonvülsan ilaçlar, SP'li çocuklarda nöbet aktivitesini önlemek için yaygın olarak kullanılır. Bu ilaçların yaygın yan etkilerinden bazıları şunlardır: baş dönmesi, zayıflık, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, hipotansiyondur.

Öte yandan, serebral palsi tedavisinde ilaç tedavisi sadece bir seçenektir. Fizyoterapi, konuşma terapisi, beslenme tedavisi ve diğer rehabilitasyon yöntemleri de önemli olabilir. Tedavi yaklaşımı, bireyin ihtiyaçlarına ve semptomlarına yönelik olarak multidisipliner bir ekip tara^ndan belirlenmelidir.

Unutmayın ki, serebral palsi tedavisi bireyselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Bu nedenle, en doğru tedavi seçeneğini belirlemek ve uygun tedavi planını oluşturmak için bir uzmana danışmanız önemlidir.

 

 

Güncelleme: 18.07.2023